Miehet upeasti MM-lopputurnaukseen

Miesten lentopallomaajoukkue saavutti paikan vuoden 2018 MM-lopputurnaukseen. Suomi voitti MM-karsintalohkonsa Tšekin Karlovy Varyssa voitettuaan kaikki viisi ottelua. Ratkaisevassa päätöspelissä Suomi kukisti isäntämaan 3-1 (25-23, 25-14, 23-25, 25-14).

MM-kisapaikka varmistui kahden erän voitolla päätösottelussa. Tämän jälkeen panos oli Tšekeillä, jolle voitto olisi tuonut jatkokarsintapaikan Espanjan sijaan. Suomen 3-1 -voiton myötä lohkon jatkokarsintapaikka meni Espanjalle.

Suomi pelaa MM-kisoissa ensi vuonna kahdeksannen kerran historiansa aikana. Aiemmin mukana on oltu 1952, 1962, 1966, 1970, 1978, 1982 ja 2014. Edellisissä kisoissa Puolassa 2014 Suomi saavutti historiansa parhaan sijoituksen oltuaan yhdeksäs.

Järjestyksessään 19:nnet miesten MM-kilpailut pelataan Bulgariassa ja Italiassa 10.-30. syyskuuta 2018. Mukaan selviää 24 joukkuetta. Ennen tämän viikon Euroopan karsintoja paikkansa kisoihin olivat varmistaneet isäntämaat sekä hallitseva mestari Puola.

Euroopan kuuden karsintalohkon ja jatkokarsinnan voittajan lisäksi mukaan pääsevät Afrikan mestaruusturnauksen kolme parasta, Norcecan alueen mestaruusturnauksen viisi parasta, Etelä-Amerikan mestari sekä karsintaturnauksen voittaja sekä Aasian+Oseanian kahden karsintalohkon kaksi parasta.

Euroopan lohkovoittajina kisapaikan lunastivat Serbia, Hollanti, Ranska/Saksa, Venäjä, Slovenia ja Suomi.

Euroopan päättyneiden karsintojen kaikkien lohkokakkosten jatkokarsinta pelataan 11.-16.7.  Siellä yhden MM-kisapaikan ratkovat Espanja, Valko-Venäjä/Sveitsi, Viro, Belgia, Slovakia ja Ranska/Saksa.

Kisapaikkakuntina ovat Italiassa Firenze ja Torino sekä Bulgariassa Plovdiv, Ruse, Varna sekä Sofia.

Huikea keskipeli pohjusti kisapaikan

Suomen avaus:

Tervaportti, Ojansivu, Krastins, Seppänen, Sinkkonen, Siirilä, Kerminen (L)

Suomen hyvä alku (4-1) tasoittui nopeasti Tšekin hyvillä torjunnoilla (5-5) ja Donovan Dzavoronok vei ässällään kotijoukkueen heti johtoonkin (7-6). Tšekin 10-12 -johdosta Suomi sai hyvän vaiheen mm. Siirilän ässällä sekä Sinkkosen torjunnalla ja otti taas johdon haltuun (15-13). Koko alkuerän kotijoukkueen hyökkäys oli lähes virheetöntä, kun taas Suomella oli hakkuripelissä vaikeuksia.

Kolmenpisteen johtoon Suomi pääsi tilanteessa 20-17 uurastettuun tapansa mukaisesti tiukasti jokaisen pallon kanssa.

22-19 -johto kuihtui Ojansivun kahden perättäisen hyökkäysvirheen myötä pisteeseen (22-21). Siirilän komea hyökkäys ja perään ässäsyöttö nostivat kuitenkin Suomen eräpallotilanteeseen. Kolmas eräpallo toi tuloksen ja erä 25-23. Tommi Siirilä kuittasi erään 7/+7 ja keskipelaajat tappoivat kaikki kuusi saamaansa passia pisteeksi.

2. erään Suomi sai todellisen unelma-alun Sinkkosen syöttäessä ja Siirilän hoidellessa hommat verkolla: 10-1. Tšekki ei kuitenkaan luovuttanut ja se nappasi kolme seuraavaa pistettä sekä seuraavaan rotaatioon taas muutaman (11-7).

Jälleen oli Siirilän vuoro ottaa roolia. Nyt kahdella ässäsyötöllä ero takaisin seitsemään: 15-8. Loppueräkin rullasi kuin unelma ja MM-kisapaikka varmistui eränumeroin 25-14.

Kolmanteen erään Suomi vaihtoi kentälle Mikko Eskon, Jan Heleniuksen sekä Antti Ropposen. Suomi hankkiutui reippaalla pelillä ensimmäiselle tekniselle aikalisälle 7-5 -johdossa. Toiselle tekniselle aikalisälle Tšekki oli noussut 14-16 -johtoon taistelihan se edelleen jatkokarsintapaikasta. Suomi kiri kuitenkin vahvasti tasoihin 22-22. Lopussa kotijoukkue oli tarkempi ja venytti pelin neljänteen 23-25.

Neljänteen erään peliin tuli Antti Siltala. Suomi aloitti erän vahvasti ja otti 11-5 -johdon. Tästä sillasta eivät isännät enää nousseet ja Suomen juhlat olivat valmiina alkamaan.

Seuraava haaste Maailmanliiga – Helsingissä pelataan 1,5 viikon päästä

Heti MM-karsinnoista kotiuduttuaan maajoukkue matkaa Koreaan, jossa se aloittaa Maailmanliigan ensimmäisen turnauksen perjantaina. Tämän jälkeen joukkue palaa Suomeen, jossa ohjelmassa on 8.-10. kesäkuuta kotiturnaus Helsingissä Hartwall Areenalla. Suomen lisäksi Helsingin turnauksessa ovat mukana Kiina, Australia ja Slovakia. Suomen joukkue Maailmanliigan ensimmäiseen viikkoon julkaistaan tiistaina.

5. pelipäivän muut ottelut:
Ruotsi – Kypros 3-2
Espanja – P-Irlanti 3-0

Sarjatilanne:

1 Suomi 5 5-0 15-3 15
2 Espanja 5 4-1 13-7 10
3 Tšekki 5 3-2 12-6 10
4 Ruotsi 5 2-3 8-11 6
5 Kypros 5 1-4  5-12 4
6 P-Irlanti 5 0-5 0-15 0

Vastaa

Täytä tietosi alle tai klikkaa kuvaketta kirjautuaksesi sisään:

WordPress.com-logo

Olet kommentoimassa WordPress.com -tilin nimissä. Log Out /  Muuta )

Google photo

Olet kommentoimassa Google -tilin nimissä. Log Out /  Muuta )

Twitter-kuva

Olet kommentoimassa Twitter -tilin nimissä. Log Out /  Muuta )

Facebook-kuva

Olet kommentoimassa Facebook -tilin nimissä. Log Out /  Muuta )

Muodostetaan yhteyttä palveluun %s