Serbia taisteli Euroopan mestariksi

Naisten lentopallon EM-lopputurnaus sai huipennuksen, kun finaaliottelu Turkin ja Serbian välillä venyi Ankara Spor Salonussa viidenteen erään. Mestariksi selvisi kahden vuoden takaiseen tapaan Serbia, jonka voittonumerot olivat 13 040 kotikatsojan pettymykseksi 3-2 (21-25, 25-21, 25-21, 22-25, 15-13).
https://www.cev.eu/News.aspx?NewsID=29709&ID=5

Serbian kullan takuunaisia olivat finaalipelissäkin jo aiemmasta turnauksesta tutusti kisojen parhaana pelaajaana  edelliskisojen tapaan palkittu hakkuri Tijana Boskovic (237+10), yleispelaaja Brankica Mihajlovic (22/+12) ja passari Maja Ognjenovic. Myös kisojen aikana täyteen kuntoon päässeen libero Silvija Popovicin osuus oli mainittava.
https://www.cev.eu/News.aspx?NewsID=29711&ID=5

Serbian kultaputki sisältää nyt 2017 Euroopan mestaruuden 2018 maailmanmestaruuden sekä 2019 Euroopan mestaruuden. Lisäksi 2010-luvulla Serbia on voittanut olympiahopeaa 2016, EM-kulta 2011, EM-pronssia 2015, maailmancupin hopeaa 2015 ja kolme World GP:n pronssia (2011, 2013 ja 2017).

Tämäkin mestaruuden takaa löytyy 53-vuotias päävalmentaja Zoran Terzic, joka on valmentanut Serbiaa jo vuodesta 2002 lähtien. Terzicin aikana Serbia on juhlinut kaikkiaan 12 arvoturnausmitalia.

Serbian uudistusmiskyvystä kertoo paljon se, että vuoden 2011 ensimmäisestä EM-kultajoukkueesta nyt mukana oli vain kaksi pelaajaa: libero Silvija Popovic ja passari Maja Ognjenovic.

EM-hopea on puolestaan Turkin naisten lentopallolle kirkkain saavutus sen historiassa. Aiemmin Turkki saavutti EM-pronssia 2011 ja 2017. Nyt saavutetun mitalin kirkkautta lisää sen tuleminen kotikentällä hurmoksellisen yleisön edessä. Joukkueen ykköstähtenä loisti koko lopputurnauksen pistepörssin neloseksi yltänyt kapteeni-keskipelaaja Eda Erdem ja lupauksia vielä kirkkaammasta tulevaisuudesta esitteli 19-vuotias laitapelaaja Ebrar Karakurt.

Turkin hopea oli samalla joukkueen italialaiselle päävalmentajalle Giovanni Guidettille jo viides perättäinen naisten EM-kisoissa, mutta kirkkain mitali jäi 47-vuotiaalta edelleen saavuttamatta.

Pronssiottelussa Italia löi Puolan 3-0 (25-23, 25-20, 26-24) turnauksen pistekuningattaren Paola Egonun taottua 23/+16. Viime vuoden MM-finalistille EM-mitali oli ensimmäinen kymmeneen vuoteen. Samalla Italia oli nyt ennätyksellisen 20:nnen kerran perättäin EM-kisoissa kahdeksan parhaan joukossa. Putki alkoi vuonna 1981.

Paola Egonun pistetilaston voitto tuli 196.n pisteen saaliilla ennen Puolan Malwina Smarzek-Godekia (168) ja Boskovicia (142). Kolmikko on iältään 20, 23 ja 22-vuotiata.

Ässätilaston voiton veivät 24 ässää syöttäneet Egonu ja Azerbaidjanin Polina Rahimova. Salla Karhu oli lopulta ässästilaston yhdeksäs 11 ässällään. Paras eräkohtainen ässäkeskiarvo oli Rahimovalla (1,09). Tässä tilastossa Karhu oli seitsemäs (0,58).

Torjuntatilaston ykkönen oli Eda Eerdem 36 torjunnalla ennen Venäjän Irina Korolevaa (32) ja Puolan Agnieszka Kakolewskaa (27). Roosa Laakkonen oli 14 torjunnallaan tilaston 18:s. Eräkohtainen torjuntakeskiarvo oli paras Korolevalla (1,33) ja Laakkonen oli tämän tilaston 15:s (0,74).

Sijoille 5-8 sijoittuivat turnauksessa järjestyksessä Hollanti, Saksa, Venäjä ja Bulgaria. Nämä kahdeksan parasta saivat samalla suoran paikan ilman karsintoja 2021 EM-kisoihin. Lisäksi tiedetään jo, että Serbia on yksi turnauksen järjestäjistä (järjestää myös finaalipelit), joten Belgia on yhdeksännellä sijallaan myös varma lopputurnausmaa. Muiksi 2021 lopputurnauksen järjestäjämaiksi on huhuttu vahvasti Romaniaa, Tsekkiä ja Kroatiaa.

Suomen loppusijoitus ensimmäisessä EM-kisoissa sitten vuoden 1989 oli lopulta 18:s. Suomi voitti alkulohkossaan Ranskan ja hävisi muut neljä otteluaan. Suomen Ankaran alkulohkostahan Serbia voitti mestaruuden, Suomen vain 3-2 -voittanut Turkki hopeaa, Bulgaria oli kahdeksas, Kreikka 14:s ja Ranska 21:s.

Serbian mestarijoukkue:

Bianka Buša, Katarina Lazović, Mina Popović, Slađana Mirković, Brankica Mihajlović, Maja Ognjenović (C), Stefana Veljković, Teodora Pušić, Ana Bjelica, Maja Aleksić, Silvija Popović, Tijana Bošković, Bojana Milenković, Jelena Blagojević

Päävalmentaja: Zoran Terzić

Vastaa

Täytä tietosi alle tai klikkaa kuvaketta kirjautuaksesi sisään:

WordPress.com-logo

Olet kommentoimassa WordPress.com -tilin nimissä. Log Out /  Muuta )

Facebook-kuva

Olet kommentoimassa Facebook -tilin nimissä. Log Out /  Muuta )

Muodostetaan yhteyttä palveluun %s

%d bloggaajaa tykkää tästä: