Suomen naiset taistelivat voiton Virosta

Suomen naiset avasivat lentopallon EM-karsinnat hienolla taisteluvoitolla vieraskentällä. Suomi löi Viron Tallinnassa pelatussa ottelussa 3-2 (15-25, 20-25, 25-23, 25-20, 15-7).

Kaksi avauserää olivat Suomelle tosi vaikeita ja peli näytti melkeinpä jo menetetyltä, mutta Suomen pelaajat luottivat itseensä ja tiesivät pystyvänsä parempaan. Seurauksena oli huikea nousu ja tärkeät kaksi sarjapistettä EM-karsintaan.

– Tämä oli vaikea peli. Tunnepuolen asiat tämän varmaan ratkaisivat. Me tiedettiin kyllä, että osataan pelata lentopalloa, jolla tämä voidaan hoitaa, päävalmentaja Tapio Kangasniemi totesi.

– Tämä on joukkue isolla Jiillä. Tässä olisi ollut paikka hävitä 0-3, mutta se ei kuulu joukkueen tapoihin. Viro oli kahdessa ensimmäisessä erässä aivan uskomaton, varsinkin puolustuspeli. Anu Ennok nosteli varmaan parikymmentä puolustuspalloa ylös.

– Tämä oli siitä eriskummallinen peli, että oltiin alussa syöttövastaanottopelissä selvästi jäljessä. Sitä ei ole vähään aikaan tapahtunut. Se kuitenkin laitettiin kuntoon pelin edetessä.

Suomen avauskuusikossa passarina oli Kaisa Alanko, hakkurina Yasmine Madsen, yleispelaajina Pauliina Vilponen ja Salla Karhu sekä keskitorjujina Laura Pihlajamäki ja Daniela Öhman. Suomi peluutti molempia liberoitaan, Saana Koljosta ja Tiiamari Sievästä.

Öhman teki keskipelaajalle kovat tehot 19/+10 ja Vilponen paukutteli myös samat luvut Suomen omien tilastojen mukaan.

– Meillä oli tahdonvoimaa ja halua antaa joukkueelle enemmän. Kahden ekan erän jälkeen porukkaa alkoi suututtaa. Me tiedettiin, että omalla tasollamme ne saadaan aisoihin, Öhman sanoo.

– Me löydettiin oma rentous ja aggressiivisuus. Saatiin Viron hyökkääjät kuriin ja saatiin puolustuksia.

Viro lähti peliin vahvasti ja johti avauserää jo 13-7, kun Madsenin tilalle tuli vaihdosta Suvi Kokkonen. 18-10-tilanteessa Vilposen tilalle vaihdettiin Noora Kosonen. Suomen hyökkäyspeli ei lähtenyt kulkemaan koko erässä Viron torjuessa ja puolustaessa hyvin. Viro vei erän selkeästi 25-15.

Toisessa erässä Kokkonen ja Vilponen jatkoivat kentällä. Viro oli taas karata heti, mutta 28-vuotispäiväänsä viettänyt Pihlajamäki kuroi tilanteen tasoihin 8-8 kahdella ässäsyötöllä. Sen jälkeen Viro alkoi taas kasvattaa eroa. Aivan erä lopussa Suomi taisteli hienosti, mutta ero oli jo liian suuri ja erä Virolle 25-20.

Suomi jatkoi kolmannessa erässä samalla kokoonpanolla. Toisen erän tavoin Kokkonen otti enemmän vastuuta vastaanotoissa ja Vilponen hyökkäyksissä nyt hakkurin tontilla. Se toimi ja Suomi repäisi 8-4-johtoon. Erä oli tiukkaa taistelua, jonka Suomi lopulta käänsi 25-23-voitoksi.

Suomi jatkoi vapautunutta peliään neljännessä erässä ja hiukan haparoivan alun jälkeen Suomi karkasi Alangon hienolla syöttövuorolla peräti 20-12-johtoon. Viro kuroi etumatkaa umpeen, mutta Suomi piti erän varmasti 25-20. Kosonen tuli erässä Kokkosen tilalle.

Suomi aloitti ratkaisuerän tylysti ja otti 6-0-johdon ennen kuin Viro sai ensimmäisen pisteensä. Alangon syötöt ja tiukat torjunnat tekivät tuhoa. Ote pysyi Suomella erän loppuun asti. Komeat päätösluvut 15-7.

Ottelun virallinen tilasto
https://www.cev.eu/Competition-Area/MatchStatistics.aspx?ID=31222

Kuvia ottelusta
https://www.cev.eu/Competition-Area/PhotogalleryArchive.aspx?ID=1053

Suomen tulevat ottelut EM-karsinnoissa
La 18.8. klo 17.00 Salo: Suomi-Tshekki
Ke 22.8. klo 17.00 Helsinki: Suomi-Ruotsi
La 25.8. klo 17.00 Uumaja: Ruotsi-Suomi
La 5.1. Tshekki-Suomi
Ke 9.1. Suomi-Viro

Vuoden 2019 naisten EM-kisoissa on mukana ensimmäistä kertaa 24 maata, joista järjestäjämaita on peräti neljä. Kisat järjestetään Turkissa, Puolassa, Unkarissa ja Slovakiassa. Kaksitoista maata selviytyi suoraan EM-kisoihin ja kaksitoista maata tulee karsintojen kautta.

Naisten EM-kisoihin pääsevät järjestäjämaiden lisäksi suoraan Serbia, Hollanti, Azerbaidzhan, Italia, Venäjä, Valko-Venäjä, Saksa ja Bulgaria. 24 maan EM-karsinnat pelataan kuudessa neljän joukkueen lohkossa, joista kaikista kaksi parhaiten sijoittunutta maata pääsee EM-kisoihin.

 

Vastaa

Täytä tietosi alle tai klikkaa kuvaketta kirjautuaksesi sisään:

WordPress.com-logo

Olet kommentoimassa WordPress.com -tilin nimissä. Log Out /  Muuta )

Twitter-kuva

Olet kommentoimassa Twitter -tilin nimissä. Log Out /  Muuta )

Facebook-kuva

Olet kommentoimassa Facebook -tilin nimissä. Log Out /  Muuta )

Muodostetaan yhteyttä palveluun %s

%d bloggaajaa tykkää tästä: